perjantai 7. maaliskuuta 2014

Ellen Svinhufvudin mantelikreemikakku

Ellen kakku

Ellen Svinhufvudin mantelikreemikakku
Ohje kopioitu 22.2.2007 Helsingin Sanomista.

Historiaa

30-luvulla Ellen Svinhufvud, Suomen tasavallan kolmannen presidentin, Pehr Evind Svinhufuvudin vaimo otti tavakseen järjestää presidentin linnassa kahvikutsuja, jossa maamme eturivin naiset kohtasivat ja vaihtoivat ajatuksia. Kutsujen tarjoilut vaihtuivat kunnes hän löysi tämän kakun, jonka herkullista ja täyteläistä makua ei voinut ylittää. Silloisen kondiittorin pyynnöstä, Ellen antoi nimetä kakun mukaansa.
Myöhempinä vuosikymmeninä Ellen Svinhufvud -kakusta muodostui käsite ja suomalaisten suosikkikakku, jolle ei todellista haastajaa ole koskaan löytynyt.

.... ja sitten varsinaiseen ohjeeseen:

Pohja

5 munanvalkuaista
200 g tomusokeria
100 g manteleita
50 g hasselpähkinää (tai mantelia)

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Jauha mantelit ja hasselpähkinät ja lisää ne vaahtoon varovaisesti käännellen. Laita leivinpaperit kahdelle pellille ja levitä taikina neljäksi yhtä suureksi levyksi pelleille (2 levyä per pelti, esim. 20×20cm). Kypsennä 150-asteisessa uunissa kunnes vaaleanruskeita eli n. 40 minuuttia. Vaihda puolivälissä kypsennystä peltien paikkaa, jotta pohjat kypsyvät tasaisesti. Anna valmiiden marenkilevyjen jäähtyä. Valmista täyte.

Mokkakreemi
300 g suolatonta voita
1 1/2 dl erittäin vahvaa kahvia
1 1/2 dl kuohukermaa
4 rkl sokeria

Päälle
mantelilastuja, tomusokeria

Kiehauta kattilassa kerma ja sokeri. Lisää joukkoon kahvi, anna seoksen jäähtyä. Lisää kahviseos huoneenlämpöisen voin joukkoon ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kokoa kakku laittamalla astiaan vuorotellen marenkilevy ja kerros mokkakreemiä. Päällystä myös viimeinen kerros kreemillä ja paahda pannulla mantelilastuja koristeeksi. Siivilöi vielä koko komeuden päälle tomusokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viestisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kiitos kommentistasi :)